reklam
reklam
DOLAR 44,5093 % -0.23
EURO 52,1799 % 0.78
STERLIN 60,0491 % 1.14
FRANG 56,5395 % 1.09
ALTIN 6.869,70 % 1,78
BITCOIN 71.964,39 5.335

-“KÜÇÜK ESNAF İŞ YERİNİ KAPATABİLİR”

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
-“KÜÇÜK ESNAF İŞ YERİNİ KAPATABİLİR”

 

ANKARA- Basit usul mükellefi esnaf ve sanatkârların gerçek usule geçişinin en az 3 yıl ertelenmesi gerektiğini söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Resmi Gazetede yayımlanan 9 Eylül 2025 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 30 büyükşehirde faaliyet gösteren basit usul mükellef esnaf ve sanatkârlarımızın 2026 yılı itibarıyla gerçek usule geçirileceği açıklandı. Basit usulde vergilendirme sadece bir vergi sistemi değil, aynı zamanda ekonomik ve toplumsal istikrarın teminatıdır. Bu nedenle, büyükşehirlerde uygulanacak geçişin en az 3 yıl ertelenmesini, dijitalleşme sürecinde esnafımıza gerekli desteklerin sağlanmasını ve altyapı hazırlandıktan sonra bu adımların atılmasını talep ediyoruz. Aksi halde küçük esnafın ayakta kalması imkânsız hale gelecektir” dedi.

-“YENİ DÜZENLEME ESNAFIMIZIN MALİ YÜKLERİNİ ARTIRACAKTIR”

Yeni düzenlemenin küçük sermaye ile geçimini sağlamaya çalışan milyonlarca esnafa ağır mali ve idari yükler getireceğine işaret eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Basit usulde vergilendirilen esnafımız zaten sınırlı kazançla ayakta durmaya çalışıyor. Gerçek usule geçtiklerinde düzenli defter tutma ve beyanname verme zorunluluğu doğacak, KDV, geçici vergi, stopaj gibi kalemlerle vergi yükleri katlanacak. Bu tablo, küçük işletmelerimizin gelirinden fazla gider yapmasına, hatta kepenk kapatmasına yol açabilecek” diye konuştu.

-“DİJİTAL DÖNÜŞÜME UYUM SÜRECİNDE ZORLUKLAR YAŞANABİLİR”

Gerçek usule geçişle birlikte e-fatura, e-defter gibi uygulamaların zorunlu hale geleceğini hatırlatan Palandöken, “Gerçek usule geçiş aynı zamanda e-fatura, e-defter gibi dijital uygulamaları da zorunlu hale getiriyor. Ancak esnafımızın büyük kısmı henüz bu altyapıya erişemedi. Özellikle yaşı ilerlemiş veya dijital okuryazarlığı olmayan esnafımız açısından bu süreç büyük bir uyum sorunu yaratacak. Teknolojik dönüşüme ayak uyduramayanların faaliyetlerini sonlandırması kaçınılmaz hale gelebilir” ifadelerini kullandı.

-“YEREL EKONOMİ VE SOSYAL DENGE ZARAR GÖREBİLİR”

Esnaf ve sanatkârların sadece ekonomik değil, sosyal yönüyle de büyük bir önem taşıdığını vurgulayan Palandöken, “Unutulmamalı ki basit usulde vergilendirilen esnafımız sadece ekonomik değil, sosyal hayatın da vazgeçilmez unsurlarından biridir. Mahalle bakkalından terziye, ayakkabı tamircisinden marangozuna kadar pek çok meslek dalı yerel ekonominin temel direğidir. Onların faaliyetlerini sürdürememesi hem istihdamı olumsuz etkileyecek hem de kayıt dışılığı artıracaktır. Bu da hem ekonomi hem de sosyal denge açısından ciddi bir risk oluşturur” şeklinde konuştu.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

reklam

DÖVİZ KURLARI

  • Dolar DOLAR
    ALIŞ SATIŞ FARK
    44,4947 44,5093 % -0.23
  • Euro EURO
    ALIŞ SATIŞ FARK
    52,1691 52,1799 % 0.78
  • Sterlin İNG. STERLİNİ
    ALIŞ SATIŞ FARK
    60,0174 60,0491 % 1.14
  • Frang İSV. FRANGI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    56,5110 56,5395 % 1.09
  • Kanada Doları KAN. DOLARI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    32,1317 32,1450 % 0.04
  • Çeyrek Altın ÇEYREK ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    10.990,18 11.231,97 % 1,78
  • Gram Altın GRAM ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    6.868,86 6.869,70 % 1,78
  • Bitcoin BITCOIN
    FİYAT DEĞİŞİM
    71.964,39 5.335
reklam

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış