Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi İnme Ünitesi’ne beyin tıkanıklığına bağlı gelişen sağ kolunda ve ayağında güçsüzlük ile konuşamama şikayetleriyle başvuran 67 yaşındaki Mevlüde Özdal, uygulanan tedavinin ardından sağlığına kavuştu.
SCÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Alim ile Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Yıldız, konuya ilişkin açıklamada bulundu.
Dekan Prof. Dr. Alim, her ay 5-6 hastanın inme şikayetiyle İnme Ünitesi’ne başvurduğunu ve burada yapılan erken müdahale ile hastaların hayata tutunduğunu belirterek, “Önümüzdeki dönemlerde de ünitemizi İnme Merkezi’ne dönüştürmek istiyoruz. Sivas ve çevresinde bu tip bir merkez bulunmuyor. Bu merkezde Tokat, Yozgat, Erzincan ve hatta Kayseri gibi çevre illere hizmet vermek istiyoruz. Bu merkezi açabilirsek İç Anadolu Bölgesi’ne hizmet verme fırsatımız olacak. Arkadaşlarımızı kutluyor, ileride daha güzel çalışmalarla halkımızın karşına çıkmayı arzu ediyoruz.” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Yıldız ise kalp krizi, kanser ve inmenin dünya genelinde en sık ölüme neden olan hastalıkların başında geldiğine dikkati çekti.
Beyin damar tıkanıklığına sebep olan inmenin aynı zamanda kalıcı sakatlıklara da yol açabildiğine değinen Yıldız, “Yaşlanma, diyabet ve tansiyona bağlı etkenlerle beyin-damar tıkanıklıkları çok sık görülüyor. Son yıllarda yapılan çalışmalarla beyin damar tıkanıklıklarını tedavi etmek ve hastanın sakat kalmasını önlemek mümkün hale geldi.” şeklinde konuştu.
Yıldız, bir süre önce SCÜ Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı bünyesinde hizmete giren İnme Ünitesi’nde Radyoloji Ana Bilim Dalı olarak çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve hastaları burada tedavi ettiklerini aktardı.
Birkaç gün önce 67 yaşındaki Mevlüde Özdal’ın da beyin tıkanıklığına bağlı olarak sağ kolunda ve ayağında güçsüzlük, konuşamama şikayetleriyle acile başvurduğunu anlatan Yıldız, şunları kaydetti: “Yaptığımız anjiyografi işleminde hastanın sağ tarafındaki beyin damarının tamamen tıkalı olduğunu gördük. Sonrasında kullandığımız tekniklerle bu pıhtıyı hastanın beyin damarından çıkardık. Ertesi gün yaptığımız kontrollerde hastanın sağ kol ve bacağının tamamen düzeldiğini, konuşma yetisinin geri geldiğini gördük. Hasta halen hastanemizde yatıyor ve birkaç gün içinde taburcu olmasını bekliyoruz. Normal hayatına dönebilecek durumda. Bu bizim için çok önemli çünkü Sivas Cumhuriyet Üniversitesi tarihinde ilk başarılı beyin damar tıkanıklığı tedavisini gerçekleştirdik.”