Aşık Veysel’e ait okulun ismi geçtiğimiz yıl Sivas’ta adeta yok edildi. Okul değiştiriliyor ayağından Aşık Veysel ismi kaldırıldı. olay geçtiğimiz yıl yaşandı. 2022 Haziran ayı başında, gazetelerde, “Halk ozanının adı memleketindeki okuldan kaldırıldı” başlığıyla bir haber çıktı. Sivas Fatih Mahallesi’nde bulunan Aşık Veysel Ortaokulu, önce okulun yanında yeni yapılan bir binaya taşınmış. Yeni binaya Aşık Veysel adı yerine sendikacı Mehmet Akif İnan adı verilmiş. Aşık Veysel Ortaokulu binasına ise başka bir mahallede bulunan Fatih Anadolu Lisesi taşınmış, okulun adı da Fatih Şehit Muhammed Demir Anadolu Lisesi olarak değiştirilmiş.
Anlayacağınız Aşık Veysel ismi uçup gitmiş! Koca kentte ismi verilecek bir okul bulunmamış. Valilik bir karar alır da adını yeniden bir ortaokul veya liseye verir mi? Bekleyip göreceğiz!
Aşık Veysel’in ilginç bir insandır. İçi insan sevgisi ile dolu bir halk aşığıdır. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, 9-24 Kasım 2021 tarihleri arasında yapılan 41.Genel Konferansı’nda, Aşık Veysel’in vefatının 50.yıldönümü olan 2023’ü “UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri programına aldı. Bir Sivaslı olarak elbette bundan gurur duyduk. Aşıklar zincirinin son halkası olan Aşık Veysel Şatıroğlu bunu çoktan hak etmiştir. Onlar bizim Milli değerlerimiz Türk dünyasının ozanlarıdır.
Biz adı verilen okulu kapatırken, UNESCO Aşık Veysel Yılı ilan etti! Ne yaman çelişki değil mi? Gelin sizinle çok bilinmeyen bir tarih paylaşayım. Ve diyeyim ki Aşık Veysel’e elinden alınan itibar geri verilsin. Vatan hainliği yaftası için özür dilensin. Kocaeli Gazetemizden değerli büyüğümüz M. Tanzer Ünal’da geçtiğimiz gün bu konuyu gündeme getirdi. Gerçekten yazısını okurken duygulandım. Tarihi bir bilgiyi paylaşmış ve Vatan hainliği yaftasının kaldırılmasını istemiş.
Nasıl mı?
1950’li yıllar…
Demokrat Parti iktidarda, CHP muhalefette.
Türkiye’de henüz “çok partili sistem” kültürü yok, ilk defa uygulanıyor, bu nedenle siyasi hava son derece gergin.
Özellikle 1955’ten itibaren Demokrat Parti, muhalefet üzerindeki baskısını iyice artırıyor.
Tarih, 12 Ekim 1958…
Yer, Manisa…
Muhalefetin eleştirilerinden iyice rahatsız olan Başbakan Adnan Menderes, yaptığı konuşmayla halkı “Vatan Cephesi” saflarında toplanmaya çağırıyor:
“Muhalefetteki arkadaşlarımızın vatanperverliğine bugün bir defa daha huzurunuzda müracaat ederek rica ediyorum. Kin ve ihtirası desteklemekte devam etmesinler. Vatana hizmetin hangi istikamette olduğunu düşünerek muhalefetin kötü gidişine paydos desinler. Anarşiye ve nifaka paydos dedikten sonradır ki, hakiki demokrasinin ve hürriyetin güneşi bütün parlaklığı ile ortaya çıkacak, milletimizin terakki ve tealisine giden yolu daha da aydınlatacaktır.
Başbakan Menderes’in bu konuşması, devlet görevlileri tarafından “emir” kabul ediliyor ve ertesi günden itibaren halk “Vatan Cephesi “ne katılmaya zorlanıyor.
Üzerinde baskı uygulananlardan biri de dönemin büyük halk ozanı Aşık Veysel.
Veysel, iktidarın bütün ısrarlarına rağmen “Vatan Cephesi “ne katılmayı reddediyor.
Bunun üzerine yönetim cezasını kesiyor, Aşık Veysel’i “vatan haini” ilan ediyor, seyahat hakkını elinden alıyor, köyüne hapsediyor.
Aşık Veysel’den “vatan haini” olur mu?
Korkmuyor, eğilmiyor, bükülmüyor, dik duruyor, oturup “Demokrasinin Budur Rejimi” isimli türküyü kaleme alıyor.
(Alıntıdır)
Görüyorsunuz değil mi?
Nereden nereye!
Bu çok anlatılmaz, çok konuşulmaz!
Aşık Veysel’in o dönemde yazdığı bu şiirle de çok hatırlayan olmaz.
Hadi biz hatırlayalım:
VEYSEL’E İTİBARINI GERİ VERELİM!
“Vatan milletindir, kim kovar kimi
Sıkma savcıları, kovma hâkimi
Şekavet yok, adalet var bu yolda
Topkapı’da, Kayseri’de, Uşak’ta
Kimin hakkı vardır, bu sefil halkta
Parmaklar oynuyor türlü nifakta
Selamet yok, felaket var bu yolda
Radyo denilen milletin malı
Neşriyatlar tarafsızca olmalı
Hâkimiyet milletindir bilmeli
Esaret yok, hep millet var bu yolda
Manasız mantıksız Vatan Cephesi
Vatan milletindir bu neyin nesi
Maksat Menderes’in seçim dalgası
Menderes yok, memleket var bu yolda
Milletsiz bir devlet yoktur olamaz
Eğri bakan aradığın’ bulamaz
Hiçbir parti ebediyen kalamaz
Şikâyet yok, nihayet var bu yolda
Veysel söyler ama duyulmaz sesi
Doğru diyene diyorlar asi
Böyle değildi şu demokrasi
Tahkikat yok, hürriyet var bu yolda.”
NOKTA: Şimdi Sivas’ın büyük değerlerinden birisi olan Aşık Veysel için iki adım atalım. Elinden alınan itibarını geri verelim. Ardından yok ettiğimiz okul ismini farklı bir okula vererek yaşatalım.
Çok zor değil değil mi?