reklam
reklam
DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Kangal kışı sever

Yayınlanma Tarihi : Google News
Kangal kışı sever

Doç. Dr. Ercan kışın aç kalan kurtların saldırma eğiliminde olduklarını vurgulayarak, “Kangal köpekleri sürünün etrafında daima nöbet halindedirler. Sürüyü gütmezler, korurlar. Bu görevlerini kışın daha aktif yaparlar. Kış aylarında Kangallar özellikle gece çeviktirler. O yüzden açlığa en dayanıklı hayvanlar arasında yer alsa da bu köpeklerin beslenmelerinin daha iyi olması gerekmektedir.”

Sivas’ın sembollerinden biri olan ve soğuğa karşı dayanıklılığıyla bilinen Kangal köpekleri, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Kangal Köpeği Uygulama ve Araştırma Merkezi Üretim Çiftliğinde doğal ortamlarında yetiştiriliyor.

Tesislerde kendileri için oluşturulan alanda uzman gözetiminde yetiştirilen Kangallar soğuk havadan olumsuz yönde etkilenmeden yaşamlarını sürdürüyor.

Kangallar Karda Keyifli Vakit Geçirirler

Kangal Köpeği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nazlı Ercan Kangal köpeklerinin karlı havaları sevdiklerini, soğuk havalarda adeta kendilerini bulduklarını söyleyerek, “Kangal köpeklerinin post yapısı iki tabakadan oluşan yoğun kıl örtüsünden meydana gelir. Üstteki tabadaki kıllar hafif yağlıdır ve bu kıllar daha sert, uzundur. Bu nedenle suyu geçirmez. Alt tabakadaki kıllar ise daha yumuşak ve sıktır. Post yapısının bu özelliklerinden dolayı çok soğuk havalara karşı oldukça dayanıklıdır.” dedi.

Kangallar Sürüyü Gütmezler, Korurlar

Kangalların renkleri, ağız ve burun yapıları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ercan kışın aç kalan kurtların saldırma eğiliminde olduklarını vurgulayarak, “Kangal köpekleri sürünün etrafında daima nöbet halindedirler. Sürüyü gütmezler, korurlar. Bu görevlerini kışın daha aktif yaparlar. Kış aylarında Kangallar özellikle gece çeviktirler. O yüzden açlığa en dayanıklı hayvanlar arasında yer alsa da bu köpeklerin beslenmelerinin daha iyi olması gerekmektedir. ” şeklinde konuştu.

Rektörümüzün Desteğiyle Merkezimizi Yeniledik

Kangal Köpeği Uygulama ve Araştırma Merkezi Üretim Çiftliğinin 2005 yılında açıldığını, 2021 yılında yapılan tadilat çalışmaları ile daha iyi bir duruma geldiğini kaydeden Doç. Dr. Ercan, “Burada ülkemizin değerleri arasında yer alan Kangal köpeği ırkının korunmasına, ıslah edilmesine, genetik hastalıklarının tespit edilmesine yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ın destekleriyle çiftliğimiz daha konforlu bir hâle gelirken, köpeklerimiz daha iyi bakım ve barınma koşullarına sahip oldular. Aynı zamanda ziyaretçilerimizi daha güzel bir ortamda ağırlıyoruz.” diye konuştu.

 

YORUM YAP