reklam
reklam
DOLAR 32,5426 % -0.04
EURO 35,0392 % 0.44
STERLIN 40,8793 % 0.57
FRANG 35,6397 % 0.18
ALTIN 2.436,60 % 0,55
BITCOIN 63.504,71 -4.431

Turizmden payını alamayan şehir SİVAS

Yayınlanma Tarihi :
Turizmden payını alamayan şehir SİVAS

Sivas; Anadolu’nun kadim şehirlerinden, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, yaklaşık 7 bin yıldır medeniyetin izlerini taşıyan şehir. Tarihe ismini kazımış ama günümüzden turizmden hak ettiği payı alamamış şehir. Sanayi, tarım ve hayvanlığın öne alınıp turizmin ihmal edildiği şehir. Cumhuriyetin ilk yıllarında elde ettiği kazanımları sonrasında bir bir elinden alınan şehir.
Bir şehir düşünün en eskisi 7 bin yıl öncesine dayanan medeniyetlerin izlerini taşıyor. 3 bin 500 yıllık Sarissa antik kentini, 4 bin yıllık Samuha antik kentini, Anadolu’da UNESCO Dünya Miras Listesine giren ilk eser olan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifasını bünyesinde barındırıyor. Kent merkezinde 1-2 kilo metre karelik dar bir alanda 4’ü yaklaşık 8 asırlık medrese, bir çok Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserini bir arada bulunduruyor. Bozkırın ortasında olmasına rağmen dünyada eşi benzeri bulunmayan güzellikle göllere ve şelalelere ev sahipliği yapıyor. Türk-İslam medeniyetinin ruh ve beden bulduğu bu şehirde aynı zamanda Hristiyan dünyasının en önemli azizlerinden birisi olan Aziz Vlas’ın mezarı da bulunuyor. Sivas’ın sahip olduğu turistik, kültürel ve doğal değerlerler anlatılmakla bitmek. Bunların hepsi anlatılır anlatılmasına da bu kadar zenginliğe sahip olmasına rağmen ağırladığı yerli ve yabancı turist sayısı bakımından Türkiye’nin ortalamasının çok altında olmasına bir türlü akıl ermez.
Doğu Ekspresi turizm seferlerinin başlaması hat üzerindeki illerde turizm adına büyük umutlara neden oldu. Turistik Doğu Ekspresi Ekspresi, 2021-2022 döneminde 62 sefer gerçekleştirdi ve toplam 13 bin 544 yolcu taşındı. 12 Aralık 2022 tarihinde yeniden başlayan seferlerin 20 Mart 2023 tarihine kadar devam etmesi planlanıyor. Trenin duraklama yaptığı 3 noktadan ikisi Sivas’ta. Tren hem Sivas şehir merkezinde hem de Divriği ilçesinde duraklama yapıyor. Yani geçtiğimiz sezon 13 bin 544 yolcu Sivas ve Divriği’de duraklama yaptı. Ne Sivaslı onları gördü nede onlar Sivas’ı gördü. Neden mi? Dolu gidip boş döndüğü bilinen Turistik Doğu Ekspresi Ankara’dan Pazartesi, Çarşamba, Cuma; Kars’tan Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri hareket ediyor. Ankara’dan hareket eden tren Sivas’tan gece saat 02.15’te Divriği’den ise 05.05’te geçiyor, gün ağarmadan. Kars’ta yolcusunun büyük bir kısmı inen dönüş treni ise Divriği’den 15.46’da Sivas’tan ise 22.13’te geçiyor. Anlaşılacağı gibi Turistik Doğu Ekspresi Ekspresinin Sivas’ın turizmine çokta bir katkısı olmuyor.
Kaçırdığımız bir çok tren gibi Turistik Doğu Ekspresi fırsatından da gerektiği gibi istifade edemediğimiz ortada. Sivas turizmden hakkıyla istifade edebilecek değerlere sahip kadim bir şehir. Bence bunu sağlamak çok zor değil. Sivas küçük bir kıvılcım bekliyor. İlin istihdam ve ekonomisine katkı sağlayacak fabrikalar bir bir yükselirken bacasız bir fabrikada inşa etmek güç olmasa gerek. Yağmura hasret bu toprakların kara bulutlarla anılmasını sonlandırmak elimizde. Kara geçmişi ak edip Sivas’ın güzelliklerini tüm Dünyaya duyurup her yıl milyonları misafir etmenin vakti gelmiştir ve geçmektedir.

YORUM YAP