reklam
reklam
DOLAR 32,3812 % 0.18
EURO 34,9905 % -0.25
STERLIN 41,0077 % 0.28
FRANG 35,9240 % 0.2
ALTIN 2.326,33 % 0,25
BITCOIN 2.268.211 -1.258

Zara Kaz Gölü’nün Hikayesi

Yayınlanma Tarihi :
Zara Kaz Gölü’nün Hikayesi

Doğaya en çok zarar veren kimdir?
Elbette insanoğlu! Doğal güzellikleri üzerindeki yaşam alanlarına inat ya maden, ya taş ocaklarına, ya sanayi sitelerine, fabrikalara, altın madenlerine kurban eder!
Güzelim alanın değiştirilip, dönüştürülmesi için ÇED raporu yeterlidir. Bu raporu çıkarttığın anda üzerinde tesisleşeceğiniz, maden arayacağınız, sanayileştireceğiniz alanın hiç bir hükmü kalmamıştır. Doğal yaşam, üzerinde yaşayan koruma altındaki bitkiler hayvanlar hiç bir önem arz etmez. Yapıştır ÇED raporunu işi bitir! Bazen de ÇED raporuna gerek bile görmeden yaparsınız. Aynen Zara’da olduğu gibi!
Sivas’ın Zara ilçesinde doğal güzelliği ile kendine hayran bırakan Kaz Gölü, 2019 yılı sonunda Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından “Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan” ilan edildi.
Bu alan birilerinin iştahını kabartmış maden ocağı açılması için çalışma başlatılmıştı.
Onlar böyle düşünürken , Zara Sanayici ve İş Adamları Derneği , Kavasbaşı, Ütük ve Eymir köyleri muhtarlıkları, maden faaliyetleri ile bölgedeki endemik türlerin yok olacağı gerekçesiyle Bölge İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma davası açtı. Bölge İdare Mahkemesi yerinde bir karar alarak yürütmeyi durdurma kararı aldı. Sonuç olarak maden bölgesi olarak kullanılmasının önünü kapattı. Oysa birileri ÇED raporuna bile gerek görmeden “MADEN ONAYI” vermişti!
Bu gölün hikayesi uzun. Seneler önce de bir çok kez gündeme gelmiş, kokuyor olması bile gölün kurutulması için neden olarak gösterilmişti. Suyu kokuyor, kaynakları kuruyor gibi bahanelerle defalarca kez gündeme getirilip bölgede bir maden ocağı açılması için adeta zemin hazırlandı. Belli ki bu bölge birilerinin iştahını kabartıyordu.
Kaz gölü Türkiye’nin kanatlıların üremesi adına önemli bir nokta olması belli ki umurlarında bile değildi. Kuş havada uçar insan bakar misali her şeyi para olarak görenler kuşu, börtü böceği tabiatı takar mıydı?
Bakın iki kelimeye sığan kaz gölü içerisinde neler barındırıyor?
Gölde ekonomik değere sahip sazan balığı bulunurken (yerli sazan) , göl çevresi sazlarla kaplıdır. Kaz Gölü, yerli ve göçmen kuşların yuvalanma, kuluçkalama alanıdır. 108 çeşit kuş türü yaşam kaynağıdır. Kuşlardan bazıları; Saksağan, Kara Leylek, Ak Leylek, Angut, Alaca balıkçıl, Gri Balıkçıl, Ak Kuyruksallayan, Büyük Beyaz Balıkçıl, Sutavuğu, Sakarmeke, Elmabaş, Kamışçın, Batağan, Saz Bülbülü, Karatavuk, Ördek türler, Kaz türleri, Çulluk, Serçe, Sığırcık, Kızıl gerdan, Söğüt Serçesi, Kara Kızılkuyruk, Kız kuşu, Çıkrıkçın, Çıvgın, Çayır İncir kuşu gibi türler burada çoğalır. Yani yaban hayatı geliştirme olanı olarak zaten onaylanmış ve kabul edilmiştir. Doğal olarak kuş gözetleme kuleleri ve konuk evi de yapılmıştır.
Bitki örtüsü de çeşitlilik gösterir. Koruma altında bulunan bitki türleri de bu alan içerisinde bulunur. Bitki türü derken bu rakam 218 olarak belirlenmiştir ve tabiatı koruma adına da çok önemlidir. En önemli sanayi yapılanmasından çok uzak olan bu bölge havası ve suyu ile tertemizdir.
Maden ocağı adı altında yok edeceğimiz alanın doğal yaşam alanı için içerisinde barındığı çeşitliliği görüyorsunuz değil mi?
Balıklar, 108 çeşit kuş türü, yüzlerce çeşit böcek, 218 çeşit bitki örtüsü!
Hangi para bu kaybedeceğimiz ana varlığımızı geri getirebilir ki!
Kene faciasını unutmadık. Kanatlılar yok olmaya başlayınca kene insanoğlunun başına bela olmadı mı? Sivas’ta bu nedenle kaç canımızı yitirdik!
Pandemi döneminde evlerimize kapandık, doğaya verdiğimiz zarar bir nebze olsun ortadan kalktı, tabiat yeniden kendini bulmaya başladı.
Neyse ki Kaz gölünün kaderi Kaz dağları gibi olmadı! Zara halkı gölüne sahip çıkarak korumasını becerdi. Nepsini tek tek kutlamak gerekir.
Zara Sanayici ve İş Adamları Derneği , Kavasbaşı, Ütük ve Eymir köyleri muhtarlıkları, onlara destek veren Çevre örgütleri, sen, biz, onlar, kuşlar, böcekler, bitkiler kazandı. Para için doğayı hiçe sayan tabiatı yok edenler kaybetti!
Kaz gölü çevre için büyük bir başarıdır. Bu başarı Sivas’ın her noktası için önemlidir.

YORUM YAP