reklam
reklam
DOLAR 32,4325 % 0.05
EURO 34,4782 % -0.09
STERLIN 40,3490 % -0.07
FRANG 35,5546 % -0.06
ALTIN 2.488,23 % 0,20
BITCOIN 2.068.405 -6.765

Otizm Spektrum Bozukluğuna Dikkat

Yayınlanma Tarihi :
Otizm Spektrum Bozukluğuna Dikkat

Sivas Numune Hastanesi  Çocuk Gelişimcisi Yıldız Karakaya Güneştepe Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Otizm Spektrum Bozukluğu ile ilgili bilgilendirme yaptı.

Otizm Spektrum Bozukluğunun nöro-gelişimsel bir farklılık olduğunu ifade eden Yıldız Karakaya Güneştepe, “Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan  birnöro-gelişimsel farklılıktır. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bugün, otizm spektrum bozukluğuna neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte genetik temelli olduğuna ilişkin bulgular vardır. Ancak hangi gen ya da genlerin sorumlu olduğu henüz bilinmemektedir. Otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisi yoktur; bu nedenle otizm spektrum bozukluğunu her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır” dedi.

Otizmin belirtilerini sıralayan Yıldız Karakaya Güneştepe, “Eğer çocuğunuz göz teması kurmuyorsa ya da kısıtlı kuruyorsa, ismine tepki vermiyorsa, sizi ya da davranışlarınızı taklit etmede eksiklik varsa, sosyal gülümseme yoksa veya kısıtlıysa, isteklerini işaret ederek göstermiyor, ‘‘bay bay’’ yapmaya ilgisiz kalıyorsa, sözcük/cümle kullanımı yoksa ya da gecikme varsa, oyun ve etkileşim çabalarına tepki vermiyorsa, tekrarlayıcı hareketleri varsa, gürültüye abartılı tepki veriyorsa, kalabalık ortamlardan huzursuz oluyorsa, aile bireylerinin yokluğunu fark etmiyorsa/ ilgilenmiyorsa, ortak dikkat kısıtlıysa( iki yada daha fazla kişinin ortak bir nesneye odaklanması) çocuğun otizm açısından değerlendirilmesi gerekir. Erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların bir çoğunda belirtiler önemli oranda kontrol altına alınabilmektedir” dedi.

Otizm tanısının erken yaşta konmasının gerekliliğini vurgulayan Yıldız Karakaya Güneştepe, “Tanı, çocuk psikiyatri ve çocuk nöroloji hekimleri tarafından çocuğun gözlenmesi, gelişim testleri yapılması ve anne-babalara çocuğun gelişimi hakkında sorular sorulmasıyla konulmaktadır. Otizm spektrum bozukluğu için tanılama 12. ay itibariyle yapılabilmekte olup; erken yaşta tanı konması, bir an önce eğitimin başlaması açısından önemlidir” dedi.

 

 

YORUM YAP