reklam
reklam
DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Aziz Vlas Göz Evliyası

Yayınlanma Tarihi : Google News
Aziz Vlas Göz Evliyası

Osmanlı Arşiv Uzmanı Salih Şahin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada,

”Sivas’a giydirilmeye çalışılan ve bir mitolojiden ileri gitmeyen Aziz Vlas gömleği Sivas Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun bugün almış olduğu yeni bir kararla nihayet parçalanıp atılmıştır.

Sivas Kültür Varlıklarının 2022 tarihinde almış olduğu kararının yanlışlığı hususunda bir yıldır verdiğimiz çabalar, yazışmalar, sunduğumuz bilgi ve belgeler nihayet meyvelerini verdi.

2 Eylül tarihinde gerçekleştirdiğimiz çalıştay ve aldığımız kararlara uygun olarak Aziz Vlas Mezarı ve Yapı Kalıntıları kararı, Göz Evliyası Mezarı ve Yapı Kalıntıları adıyla bugün itibariyle tashih edildi.

Bu mücadelemize destek veren Doğan Ürgüp Başkanımıza, Dr. Adem Uzun Başkanımıza, Prof Dr. M. Fatih Dervişoğlu, Prof. Dr. Uğur Tuztaşı’na, bu kararı destekleyen basın mensuplarına ve diğer paydaşlara teşekkür ederim. Bu süreçte gerçeğin tecellisi için mücadele verenler asla unutulmayacaklardır.

Bu sonuç şehrimiz ve milletimizin hayrına olur inşallah.” dedi.

 

YORUM YAP

Ziya Soybayraktar13 Eylül 2024 / 21:58Yanıtla

Doğru bir karar olmuş,Aziz Vlas için zoraki mezar yeri ihdası en baştan yanlıştı. O yanlıştan dönüldü. Bu konuda doğru düşünüp,bir hurafeye izin vermeyen herkese bende teşekkürlerimi sunarım.
Ancak Aziz Vlas’a mezar yeri tahsis etmek ve bilimsellik kazandırmak için o bölgede yapılan kazılar da hiç bir insan kalıntısına da rastlanılmadı.
Bu durum orada bir Evliyanın da olmadığını gösterdi. Halk tarafından göz evliyası diye yıllarca sahiplenilmiş yerin bir yatırı olmadığını da gördük. Ayrıca Aziz Vlas savunucularının ilham kaynağı Arman Çuhacıyan da kitabın da orada bir göz evliyasına dönüştürülen mezarın asıl kimliği Aziz Vlas’tır,diyor.
Anıt yerinin Göz Evliyası yeri olarak tashih edilmesi şimdilik sevindirici olduğu kadar ileride Vlas seviciler fırsat bulur, konjonktür değiştiğinde yeni bir tartışmaya sebep olabilir diye şerh düşmek isterim.
Kanaatimce o yer Gökmedresenin müştemiliyatına dahil edilmesi daha doğr olurdu.