
Sivas sivil toplum tarihinin en kapsamlı organizasyonlarından biri olarak gösterilen “Sivas Sivil Toplum Kuruluşları Başkanları Kocaeli Zirvesi”, Kocaeli Sivaslılar Derneği’nin ev sahipliğinde Darıca Balyanoz Koyu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Eğitim Tesisleri’nde başladı. Türkiye’nin dört bir yanından ve Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen dernek, vakıf, federasyon ve konfederasyon başkanları ile yönetim kurulu üyeleri, üç gün sürecek tarihi çalıştayda Sivas dernekçiliğinin geleceğini şekillendirecek kararlar almak üzere bir araya geldi.
“Güçlü Dernek, Güçlü Sivas ve 4 Eylül Ruhuyla Geleceğe” temasıyla gerçekleştirilen zirve, klasik hemşehri dernekçiliği anlayışını geride bırakarak dijitalleşme, kurumsallaşma, ekonomik kalkınma ve uluslararası iş birliklerini merkeze alan yeni bir dönemin kapısını aralıyor.
SADECE BİR TOPLANTI DEĞİL
10-11-12 Temmuz tarihlerini kapsayan organizasyonun ilk gününde tanışma ve değerlendirme toplantıları yapılırken, ikinci gün sabah saatlerinden itibaren üç ayrı oturum halinde çalıştaylar gerçekleştiriliyor. Üç gün boyunca yapılacak müzakerelerin ardından ortak bir yol haritasının oluşturulması ve Sivas sivil toplumunun geleceğine yön verecek önemli kararların kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.
Katılımcılar, artık yalnızca kültürel etkinlikler düzenleyen dernekler yerine; bulunduğu şehirlerde söz sahibi olan, ekonomik projeler üreten, gençleri bünyesine kazandıran ve uluslararası ölçekte güçlü bir Sivas ağı oluşturan yeni nesil bir sivil toplum modeli üzerinde fikir alışverişinde bulunuyor.
BAYKAN ZORTAŞ: SİVAS DERNEKÇİLİĞİ İÇİN DÖNÜM NOKTASI
Toplantının ev sahibi olan Kocaeli Sivaslılar Derneği Başkanı Kadir Zortaş, açılış programında yaptığı konuşmada zirvenin önemine dikkat çekti. Zortaş, Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve Avrupa’dan gelen tüm Sivas STK temsilcilerini aynı çatı altında buluşturmanın büyük bir başarı olduğunu belirterek şu değerlendirmelerde bulundu: “Bugün burada sadece bir çalıştay gerçekleştirmiyoruz. Sivas’ın geleceğine yön verecek ortak aklı oluşturuyoruz. Derneklerimizin bugüne kadar yürüttüğü değerli çalışmaları daha kurumsal, daha güçlü ve daha sürdürülebilir hale getirmek istiyoruz. Yeni nesil dernekçilik anlayışıyla hareket ederek hemşerilerimizin sosyal, kültürel ve ekonomik hayatına daha fazla katkı sunmayı hedefliyoruz.”
Zortaş, Kocaeli ile Sivas arasında imzalanan “Kardeş Şehir” protokolünün de bu birlikteliğe önemli katkılar sunduğunu ifade ederek, bundan sonraki süreçte şehirlerarası dayanışmanın daha da güçleneceğini söyledi.
TÜRKİYE VE AVRUPA7DAN KATILIM
Çalıştaya; Türkiye’nin birçok ilinden faaliyet gösteren Sivas dernekleri, Vakıf, federasyon ve konfederasyon başkanları, Avrupa’da yaşayan Sivaslıları temsil eden sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, İş insanları, Akademisyenler, Kanaat önderleri yoğun katılım sağladı.
Katılımcılar, Sivaslıların ortak geleceğini ilgilendiren konular üzerinde fikir alışverişinde bulunurken, uluslararası ölçekte daha güçlü bir dayanışma ağı kurulması konusunda ortak irade ortaya koyuyor.
YENİ NESiL DERNEKÇİLİK 5 ANA BAŞLIKTA
Çalıştayın en dikkat çeken yönlerinden biri ise hazırlanan kapsamlı gündem oldu. İlk gündem maddesinde derneklerin yerel yönetimler, kamu kurumları ve siyaset nezdindeki temsil gücü ele alınıyor. Amaç; mikro ayrışmaları geride bırakarak ortak hareket eden güçlü bir Sivas Lobisi oluşturmak. İkinci oturumda Avrupa’daki Sivas dernekleriyle Türkiye’deki kuruluşların ortak projeler üretmesi, uluslararası fonlara erişim sağlanması ve akademisyenlerden sanatçılara kadar geniş bir entelektüel ağın oluşturulması değerlendiriliyor. Üçüncü başlıkta ise derneklerin sadece sosyal etkinlik düzenleyen yapılar olmaktan çıkarılarak Sivas’ın ekonomisine doğrudan katkı sunan kuruluşlara dönüşmesi hedefleniyor.
Bu kapsamda; Organize Sanayi Bölgelerine yatırım, Tarım ve hayvancılık projeleri, Girişimci hemşehri kooperatifleri, İstihdam odaklı çalışmalar gündemin önemli maddeleri arasında yer alıyor.
Çalıştayın en dikkat çeken başlıklarından biri ise dijitalleşme. Hazırlanan projeler arasında; Ortak dijital üye sistemi, Tek veri tabanında buluşacak Sivas dernekleri, Dijital aidat sistemi, Hemşehri esnafını buluşturacak dijital pazaryeri, “Sivas Kart” uygulaması gibi yenilikçi projeler bulunuyor.
Zirvede gençlerin derneklerden uzaklaşmasının nedenleri de kapsamlı biçimde ele alınıyor. Katılımcılar; teknoloji komisyonları, kariyer merkezleri, girişimcilik eğitimleri, mentörlük sistemi, staj ve istihdam ağı oluşturularak genç Sivaslıların yeniden derneklerle güçlü bağ kurmasını hedefliyor.
Çalıştayın ortak mesajı ise oldukça net: Artık yalnızca belirli günlerde faaliyet gösteren klasik dernek yapılarının yerine; yıl boyunca üyeleriyle iletişim halinde olan, dijital dönüşümünü tamamlamış, ekonomik ve sosyal projeler üreten, gençlerin aktif rol aldığı yaşayan sivil toplum modeli oluşturulacak. Katılımcılar, bu anlayışın yalnızca Sivas için değil, Türkiye’deki tüm hemşehri derneklerine örnek olabilecek nitelikte olduğuna dikkat çekiyor.
PAZAR GÜNÜ ÇALIŞTAY RAPORU SUNULACAK
Üç gün sürecek zirvenin sonunda hazırlanacak ortak sonuç bildirgesinde; Sivas STK’larının ortak hareket stratejisi, gelecek dönem yol haritası, dijital dönüşüm planı, uluslararası iş birliği modeli, gençlik ve yatırım projeleri başta olmak üzere birçok önemli kararın kamuoyuna açıklanması bekleniyor.
Kocaeli’nde başlayan bu tarihi buluşma, sadece bugünün değil, gelecek yılların Sivas sivil toplum yapılanmasına yön verecek en önemli organizasyonlardan biri olarak değerlendiriliyor. Türkiye ile Avrupa arasında kurulacak güçlü iş birliği ağının, Sivas’ın sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine uzun vadede önemli katkılar sağlaması hedefleniyor.
BELEDİYE BAŞKANLARI KATILIYOR
Düzenlenen Çalıştaya Gemerek Belediye Başkanı Sezai Çelikten, Şarkışla Belediye Başkanı Kasım Gültekin, Sızır Belediye Başkanı Ali Tamer katılıyor. Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun’da bugün Çalıştaya katılım sağlayacak. Ayrıca Sivas ile Kardeş Şehir protokolü imzalayan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’da yarın düzenlenecek oturumlara iştirak edecek.



